چندی پیش پنجمین کنگره پیشگامان پیشرفت با حضور حدود یک هزار نفر از جوانان و دانشجویان فعال در انجمنها، کانونها و تشکلهای دانشجویی، نخبگان تحت پوشش بنیاد ملی نخبگان و با حضور دکتر صادق واعظ زاده، رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و اعضای شورای عالی و معاونان مرکز توسط مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، در سالن همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد. در مراسم افتتاحیه، علی متقیان، دبیر این کنگره طی سخنانی اظهار داشت: در پاسخ به فراخوان کنگره بیش از 1200 اثر از جمله مقاله، نوشتار، رساله، پایان نامه و آثار هنری به دبیرخانه کنگره واصل شد که از این تعداد پس از داوری اولیه 905 اثر شایسته داوری در محتوا شناخته و مورد پذیرش قرار گرفت. وی خاطرنشان کرد: در جریان داوری آثار 763 مقاله، 67 رساله و پایان نامه و 70 اثر تصویری بررسی شد و از میان آنان پس از داوری چکیده 326 اثر انتخاب و در مجموعه ای توسط دبیرخانه کنگره منتشر گردید و از میان این آثار تعداد 72 مقاله به صورت نهایی انتخاب و توسط پدید آورندگان آن در 4 نشست تخصصی ارائه خواهد شد. وی ادامه داد: در مراسم اختتامیه به تشخیص اعضای هیئت علمی اداره کننده نشست ها، 16 نفر از بهترین مقالات معرفی و از سوی ستاد برگزاری هدایایی به آنان اهدا خواهد شد.
جهت دانلود روزنامه رسالت کلیک نمایید
دبیر پنجمین کنگره پیشگامان پیشرفت ادامه داد: به جهت تشویق دانشجویان به پرداختن به موضوع مربوط به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، فراخوان پایان نامه و رساله های دانشجویی اعلام و 67 پایان نامه و رساله به ستاد برگزاری کنگره واصل شده که 5 پایان نامه از سوی داوران انتخاب و جوایزی اهدا خواهد شد. ایشان علت کم بودن این آثار را نو بودن موضوع دانست و از دانشجویان خواست در انتخاب موضوع پایان نامه، مباحث مربوط به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را مورد نظر داشته باشند. دبیر کنگره ادامه داد: یکی از وظایف کنگره، طرح گفتمان پیشرفت در بین جوانان میهن اسلامی است. وی اضافه کرد: از آنجا که ارتباط با همه جوانان مشکل است، از دانشجویان دانشگاهها شروع کرده ایم که یک قدم در راه پیشرفت به جلو نهاده اند و از میان دانشجویان نیز اعضای کانونهای مختلف علمی فرهنگی و تشکل های سیاسی را مقدم دانسته ایم.
به گفته متقیان مخاطبان اصلی کنگره جوانان دانشجوی اهل فکر و قلم ومدیران آینده میهن اسلامی و مجریان الگو، در نشست ها پیرامون 4 محور کنگره در
زمینه های پیشرفت فرهنگی و معنوی، پیشرفت اقتصادی، پیشرفت اجتماعی، پیشرفت علم و فناوری ونوآوری با اعضای اندیشکده های مربوط به گفتگو خواهند نشست و نظرات خویش را مطرح خواهند نمود.
پس ازسخنرانی دبیر کنگره، 4 تن از دانشجویان شرکت کنند به ارائه نقطه نظرات خود پرداختند که با استقبال و تشویق حاضرین روبه رو شد. علی معظمی دانشجوی دکتری آموزش و ارتقای سلامت از دانشکده علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی در خصوص ارتقای سلامت و نقش آن در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور سخنرانی کرد. آناهیتا مهرپور دانشجوی کارشناسی رشته روانشناسی بالینی و زبان ادبیات فارسی از دانشگاه شیراز و دارنده مدال طلای المپیاد ادبی کشور و دارنده رتبه دوم کشوری جشنواره جوان خوارزمی دومین سخنران دانشجویی کنگره بود که در خصوص سازه مسئولیت اجتماعی و مسئولیتپذیری اجتماعی با دانشجویان سخن گفت. هاتف صالحی، دانشآموخته مقطع کارشناسی ارشد رشته جی آی اس، سیستمهای اطلاعاتی و جغرافیایی با طرح سئوالاتی در حوزههای عرصه شناسی،
مسئله شناسی و مسئولیت شناسی، سومین دانشجوی سخنران کنگره بود که به گفته خود، با صراحت لهجه به طرح دیدگاههای خود پرداخت. چهارمین دانشجوی سخنران، زهرا کاظمی، دانشجوی دکترای مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس بود که در خصوص پدیده افزایش روزافزون ورود دختران به مراکز آموزش عالی و ابعاد این پدیده به ایراد سخن پرداخت.
دکتر صادق واعظ زاده، رئیس شورای عالی و رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، دیگر سخنران مراسم افتتاحیه بود، وی در ابتدای سخنرانی خود به امکانات و سرمایههای مادی، منابع انرژی، موقعیتهای جغرافیایی و سرمایه نیروی انسانی کشور اشاره کرد و با بینظیر خواندن این سرمایهها، این پرسش را مطرح کرد : در شرایطی که همه عناصر و لوازم پیشرفت را در اختیار داریم، چرا کشوری پیشرفته نیستیم؟ وی با تعریفی از پیشرفت، با بیان اینکه پیشرفت یک فرآیند و سیر است و هر فرایند و سیری زمانبر است و نیاز به زمینههایی دارد، اظهار داشت: باید ببینیم پیشرفت در چه زمینههایی مد نظر ماست، آیا منظور از پیشرفت، پیشرفت راهها، حجیم شدن صنعت، توسعه قشر کارگری و یا مباحثی این چنینی است؟ دکتر واعظ زاده تاکید کرد: تمام ابعاد ذکر شده در پیشرفت را میتوان در یک کلمه «پیشرفت خود» خلاصه کرد و بر این اساس خود ما، خود اجتماعی ما، خود ایران اسلامی باید پیشرفت کند. واعظ زاده با بیان اینکه تا زمانی که خودیابی نکنیم و خود را که همه ابعاد در آن است را نشناسیم، پیشرفت واقعی رخ نخواهد داد و کسی که خود را فراموش کرده، مثل کسی است که در خواب است، بنابر این در اولین قدم، باید بیدار شود.
رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با بیان اینکه طی 300 – 400 سال قبل کشور ایران با مشکل خودفراموشی مواجه بوده است، تصریح کرد: با انقلاب اسلامی یک نوع بیداری در مردم صورت گرفت و مردم متوجه شدند که دچار یک نوع خودفراموشی بودهاند. وی اضافه کرد: در حال حاضر کشور ما در مرحله خودیابی و در واقع اگر بتوانیم به خودمان (خود مادی، معنوی و رسالتهای اصلی خود) به یقین برسیم کار محکم و مستحکم پیشرفت آغاز میشود و این کار عظیمی است که از عهده مردم ایران بر میآید. دکتر واعظ زاده تصریح کرد: ضد خودفراموشی، خودیابی است و باید تلاش کنیم تا با خودیابی و خودزایی یک حرکت جدید در تمامی زمینهها ایجاد کرد و جوانان نیز در این مسیر نقش عمدهای برعهده دارند.
پس از پایان مراسم افتتاحیه، در نشست اول این کنگره
4 سخنران مدعو به ایراد سخنرانی پرداختند. حجت الاسلام والمسلمین آقای دکتر علی ذوعلم عضو اندیشکده فرهنگ با موضوع «فرهنگ و معنویت، گرانیگاه پیشرفت: رسالت جوانان فرهیخته «، آقای دکتر علی اکبر موسویموحدی عضو اندیشکده علم با موضوع «علم و سلامت»، آقای دکتر داوود دانشجعفری عضو اندیشکده اقتصاد با موضوع «پیشرفت اقتصادی و هزینه های اقتصادی سلامت» و آقای دکتر ضیاء هاشمی عضو اندیشکده امور اجتماعی با موضوع «پیشرفت اجتماعی» سخنرانی کردند. دکتر داوود دانش جعفری وزیر سابق اقتصاد و مشاور فعلی وزیر بهداشت، اولین سخنران مدعو بود که در مورد هزینه های سلامت در کشورهای مختلف جهان و مقایسه آن با ایران صحبت کرد. وی اظهار داشت: دولت باید سرمایهگذاری بیشتری برای اصلاح روند معکوس هزینههای سلامت در ایران داشته باشد و سهم مردم را کاهش دهد. حجتالاسلام والمسلمین دکتر علی ذوعلم به عنوان دومین سخنران مدعو، در خصوص راهکارهای دستیابی به الگوی مطلوب پیشرفت بر اساس مبانی اصیل ایرانی اسلامی سخن گفت.
دکتر موسوی موحدی استاد ممتاز دانشگاه تهران، سومین سخنران مدعو به ایراد سخنرانی در مورد علم و سلامت به عنوان موضوع پیشرفت علمی پرداخت. دکتر سید ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم به عنوان آخرین سخنران مدعو به طرح دیدگاههای خود در خصوص اصل پدیده توسعه و همچنین بیتوجهی به ابعاد انسانی در تئوریهای توسعه پرداخت.
در نشست دوم، به طور همزمان در چهار سالن مجزا که به چهار محور اصلی کنگره اختصاص یافته بود، دانشجویان به ارائه مقالات خود پرداختند و پس از آن، شرکتکنندگان در خصوص مقالات ارائه شده بحث و تبادل نظر کردند. پیشرفت اقتصادی، پیشرفت علم و فناوری، پیشرفت فرهنگی و معنوی و پیشرفت اجتماعی محورهای اصلی کنگره بود که در هر سالن به طور مجزا به یکی از این 4 موضوع پرداخته شد. هر یک از
نشست ها را دوتن از اعضای اندیشکده مربوط در مرکز و دبیر نشست همراهی و مدیریت میکرد.
نشست سوم، ادامه نشست دوم بود که شرکتکنندگان پس از اندکی استراحت در آن شرکت کردند. در مراسم اختتامیه پیش از اعطای جوایز به برگزیدگان، دو تن از اساتید برجسته جوان معرفی شدند.
در این بخش دکتر علی رجائی، دارنده مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری در سال 69 و دارنده مدال نقره المپیاد ریاضی جهان در سال 69 که مدرک دکتری خود را در رشته ریاضی از دانشگاه پرینستون آمریکا اخذ کرده و هم اکنون استاد و رئیس گروه ریاضی دانشگاه تربیت مدرس است به سخنرانی در خصوص رمز موفقیت پرداخت.
در ادامه این بخش دکتر الهام یاوری، همسر دکتر علی رجائی و دارنده مدال طلای المپیاد کشوری در رشته کامپیوتر و دارای مدرک دکترا در رشته کامپیوتر از دانشگاه برکلی کالیفرنیا و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف به ایراد سخنرانی پرداخت. هدف از معرفی این زوج جوان و تحصیلکرده، معرفی چهره های موفق و دارای ایده پیشرفت و آشنایی جوانان با موفقیت های آنان و الگوگیری برای جوانان بود.
پس از این بخش نوبت به اعطای جوایز به ارائه کنندگان مقالات و پایان نامههای برتر فرا رسید و از برگزیدگان کنگره تقدیر به عمل آمد.
در بخش مقالات برگزیده ارائه شده در نشستهای کنگره از دیدگاه هیئت رئیسه این نشستها، به این افراد جوایز نقدی و لوح یادبود تعلق گرفت؛ بهاره بهارلویی، سروش کیانی قلعه سرد، کاظم منافی شرف آباد، مصطفی درویشی، فرشته اسپرایین، منوچهر قره خانلو، مجید بیشه، سامان یوسفوند، مجید عنانپور، صالح اصغری، سپیده امیر تیموری، مهناز
کلانتری پور، حمید گنجایش، علی اصغر سعدآبادی، رقیه قضاوتی، احسان گنجعلی.
در بخش بهترین مقالات ارائه شده در نشست ها از دیدگاه شرکتکنندگان در کنگره، افراد زیر جایزه نقدی دریافت کردند: سروش کیانی قلعه سرد، حمید نظری سرمازه، فرشته اسپرایین، محمد رئوف انجم نعاع، مهناز کلانتری، ماریا مرادی، وحید وزیری، کمال سادات حسینی.
در بخش فیلمهای کوتاه برگزیده از نگاه داوران، فاطمه توفیقی، سید سجاد موسوی و محمد فروزنده جایزه نقدی دریافت کردند و در بخش عکسهای برگزیده از دیدگاه داوران، اسماء منصوری و مصطفی معینزاده موفق به دریافت جایزه نقدی شدند.
همچنین در بخش وبلاگهای برگزیده از نگاه داوران، صالح اصغری، الهام امینی و وهاب خدابخشی جایزه گرفتند. در بخش پایان نامهها و رساله های برگزیده مرتبط با الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز جمشید حسینی، سعید مکری، امیر ریزوندی، رقیه فاضل و رقیه قضاوتی موفق به کسب جایزه نقدی شدند.
بنا براعلام دبیرکنگره، ششمین کنگره پیشگامان پیشرفت در نیمسال اول تحصیلی 93-94 برگزار خواهد شد.