رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: به ثمر نشستن خیزش های اسلامی و جریان بیداری اسلامی حساسیت انتخابات را در این دوره بیشتر کرده است، زیرا دشمنان می دانند که سردمدار فکری و نظری و پیشتاز بیداری اسلامی جمهوری اسلامی ایران است .
حجت الاسلام علی ذوعلم در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه رابطه مشارکت سیاسی و اجتماعی مردم با وحدت و انسجام ملی کشور چیست، گفت: مشارکت و انسجام ملی یک حالت تعاملی دارند هر مقدار که انسجام ملی و نزدیکی اقشار مختلف جامعه به یکدیگر و تبعیت جامعه از آرمان ها و مبنای واحد قویتر باشد خود به خود مشارکت قویتر خواهد بود. هر مقدار مشارکت قویتر باشد نشان دهنده انسجام بیشتر است و در افزایش انسجام ملی تأثیر خواهد داشت..
وی افزود: بنابراین در وضع کنونی، جامعه را می توانیم این طور تحلیل کنیم که از نظر انسجام ملی و درونی جامعه منسجمی هستیم ما علیرغم اینکه مناطق جغرافیایی مختلف دارای فرهنگ های متفاوت و اقوام و مذاهب مختلف داریم ولی در عین حال برآیند اینها یک انسجام ملی را به نمایش می گذارد. بنابراین این مسئله پشتوانه یک مشارکت قوی خواهد بود. مشارکت بیشتر جامعه هم به چشم های ناظر خارجی این انسجام را نشان خواهد داد و هم خود به خود در افزایش انسجام ملی تأثیر خواهد داشت. منتها نکته مهم این است که مشارکت مردم صرفاً نباید در حضور در پای صندوق رأی تقلیل پیدا کند. حضور مردم در پای صندوق های رأی یکی از نمادهای نمایشگر مشارکت است همانطور که در مبانی نظریه سیاسی حضرت امام (ره) این مسئله به طور قوی وجود دارد و در سالهای اخیر مقام معظم رهبری بر آن تأکید کردند حضور مردم باید در همه عرصه ها تأمین بشود.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: یکی از انتظارات از دولت یازدهم این است که بتواند سازوکارهای واقعی و اثرگذار برای مشارکت جدی مردم در همه عرصه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را فراهم بکند. ما نباید صرفاً مشارکت را پای صندوق رأی ببینیم بلکه وظیفه دستگاه های سیاست گذار و برنامه ریز به خصوص قوه مجریه این است که این حضور و مشارکت را مغتنم شمرده تا در همه زمینه ها مردم بتوانند به طور فعال مشارکت داشته باشند.
وی در مورد اینکه مشارکت سیاسی و اجتماعی مردم چه تأثیری بر قدرت ملی و بین المللی کشور دارد هم تصریح کرد: در جمهوری اسلامی ایران بر اساس دیدگاهی که مردم سالاری دینی برای ما تبیین می کند بنیان حاکمیت اساساً بر اساس خواست و اراده و حضور مردم شکل می گیرد اگر چه در نظامهای دموکراتیک هم ادعا می شود که ما به رأی مردم بها می دهیم ولی آنچه که ساختار اصلی قدرت را در آنجا شکل می دهد. در واقع حضور و حمایت کارتل ها و تراست ها و سرمایه داران است. در نظام سرمایه داری آن قدرت اقتصادی است که به بنیان های نظام آن قدرت را می دهد در نظام جمهوری اسلامی چنین چیزی صادق نیست یعنی چیزی به جز حضور و مشارکت مردم عوامل مادی ای دیگری نیست که در نظام دخالت داشته باشد بنابراین در نظام ما حضور مردم به معنای همه موجودیت نظام است.
ذوعلم تصریح کرد: اگر حضور مردم و رأی مردم و وفاداری مردم نباشد به این معنی است که نظام جمهوری اسلامی مشروعیت نخواهد داشت اهمیت آن از اهمیتی که حضور مردم در نظامهای دموکراسی دارد بسیار بیشتر است. از این جهت مبنایی که عرض کردم در طول ۳۵ سال بعد از انقلاب هم همین حضور و حمایت و درواقع مشارکت مردم بوده که نظام را حفظ کرده هر کجا که این مشارکت افزایش یافته اقتدار ما افزایش بافته است و توانسته ایم در معادلات جهانی دست برتر داشته باشیم. این نوبت هم حتماً همین قاعده وجود خواهد داشت امیدوارم با مشارکت جدی و گسترده تر مردم نظام بتواند یک قدم دیگر به سمت اهداف خودش پیش برود.
ذوعلم در مورد اینکه تأثیر مشارکت بالای مردم در انتخابات پیش رو در امنیت ملی چیست هم اظهار داشت: آن انسجام ملی که عرض کردم خودش یک مؤلفه مهم در قدرت و امنیت ملی جامعه است. یعنی مؤلفه های قدرت و امنیت ملی یک کشور صرفاً در اعداد و ارقام درآمد اقتصادی و یا میزان برخورداری از سلاح و تجهیزات نظامی و یا آمار بالای نیروی نظامی نیست آنها البته محورهای مهمی هستند اما امروزه محور مهمتر این است که دل و باور مردم هر چقدر با نظام همراه باشد بنابراین تحلیلی که دیگران از انتخاب ما دارند این خواهد بود که هر مقداری که میزان مشارکت بیشتر بشود این قدرت تأثیر گذاری کشور ما را در صحنه های مختلف افزیش می دهد و یک مؤلفه اساسی در امنیت ملی محسوب می شود.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در مورد اینکه چه نکات و مسائلی باعث شده که این دوره از انتخابات اهمیت مضاعف ملی و بین المللی داشته باشد هم عنوان کرد: البته همه انتخاباتی که در کشور بوده هرکدام به نوبه خود اهمیت مضاعفی داشته است. ولی چند نکته است که اهمیت این دوره را بیشتر از دوره قبلی کرده است. اولاً در این دوره انتخابات عمر نظاتم ۴ سال دیگر نسبت به دوره قبل اضافه تر شده است طبیعتاً دشمنانی که حاضر نیستند یک روز عمر بیشتر نظام را ببینند و دائم در حال توطئه بر علیه جمهوری اسلامی هستند که ملت ایران را در عرصه پیشرفت ناکام بگذارند همین ۴ سال برای خودش مهم است و نشان دهنده ریشه های محکمی است که نظام دارد پایه گذاری محکمی که امام و شهدا و ملت در نظام اسلامی داشتند .
وی افزود: نکته دیگر وضعیتی است که در بعضی از کشورها داریم که توطئه میدانی ابرقدرت ها توانسته جواب بدهد و آنها را به طمع انداخته که نسبت به جمهوری اسلامی هم همین توطئه ها را بکنند. به هر حال ما ۴ سال قبل با قضایایی که امروز در سوریه داریم و اخیراً در ترکیه مشاهده می کنیم نبودیم. علائمی از این توطئه ها را در خیلی از کشورهای منطقه خودش را نشان می دهد این توطئه ها در ۴ سال قبل وجود نداشت.
ذوعلم تصریح کرد: نکته مهمتر از اینها بحث بیداری اسلامی است یعنی امروز موفقیت جریان های بیداری اسلامی در بعضی از کشورها می بینیم که علیرغم افت و خیزها و فراز و نشیب ها اینکه هنوز بعضی از آنها به توفیق کامل نرسیده اند، ولی در عین حال آن زنگ خطر برای نظام استعماری غرب را به صدا درآورده اند یعنی نظام استکباری غرب و مراکز سیاستگذاری ۴ سال قبل اصلاً حدس نمی زدند که یک زمانی رژیم مبارک یا قذافی سرنگون شود یا در بحرین این خیزش عظیم ملی به وجود بیاید بنابراین به ثمر نشستن خیزشهای اسلامی و جریان بیداری اسلامی حساسیت انتخابات را در این دوره بیشتر کرده است.
وی افزود: زیرا آنها می دانند که سردمدار فکری و نظری و پیشتاز بیداری اسلامی جمهوری اسلامی ایران است و هر مقدار که انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی استحکام بیشتری پیدا بکند این پیام را برای آنها خواهد داشت که جریان بیداری اسلامی به توفیقات بیشتری برسد.