حجت الاسلام والمسلمین علی ذوعلم ، رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با تاکید بر اهمیت ترویج ارزش های اسلامی در مدارس کشور، گفت: نباید انتظار داشت الگوها و ارزش های اسلامی، فقط در درس دینی و قرآن به دانش آموز منتقل شود.
وی ادامه داد: نکته مهمی که در سند درسی ملی نیز لحاظ شده است، این است که معلمان و مربیان، از طریق مبانی نظری، علوم و روش ها و چارچوپ هایی که در کل برنامه های درسی و تربیتی به دانش آموزان منتقل می کنند، مبانی و ارزش های اسلامی نیز باید منتقل کنند.
ذوعلم خاطر نشان کرد: فضای مدیریتی در مدرسه، تعامل بین دانش آموزان و معلم، نگاه معلم به دانش آموز، نگاه مدیر به مدرسه و نگاه به متون درسی در تمامی دروس باید حامل ارزش ها و مبانی اسلامی به دانش آموز باشد.
دبیر سابق ستاد همکاری های وزارت آموزش و پرورش و حوزه های علمیه ادامه داد: باید سعی کنیم هم در نظریه و هم در مدل سازی و روش اجرایی، ترویج الگوهای اسلامی را پیاده کنیم تا بتوانیم به رسالت اصلی یک معلم دست یابیم.
ذوعلم با اشاره به اینکه ترویج ارزش های اسلامی برای دانش آموزان راهکارهای عملی متعددی وجود دارد، گفت: یکی از مهم ترین اقدامات، تغییر نگرش معلمان نسبت به دروس است.
وی افزود: با وجود اینکه معلمان و مربیان مکلف به تدریس دروس تخصصی هستند، ترویج ارزش های دینی را نیز باید در دستور کار خود قرار دهند به طور مثال یک معلم ریاضی نه تنها متکلف به انتقال مباحث ریاضی است، وظیفه انتقال ارزش های اخلاقی را نیز باید اجرا کند.
ذوعلم فعال کردن دانش آموز همراه با ریشه دار کردن ایمان دانش آموز را از وظایف معلمان دانست و بیان کرد: تعلیم تمامی دروس در مدرسه باید بر اساس همین الگو اجرا شوند.
ذوعلم با خاطر نشان کردن اینکه وجود دروس تخصصی دینی و قرآنی در مدارس نیز الزامی است، گفت: برای آنکه آموزه های خاص دینی و اسلامی در یک فضای خاص دینی انتقال یابند، نیازمند تدریس تخصصی دروس دینی و قرآنی در مدارس هستیم.
وی که مدیریت کل برنامه ریزی و تألیف کتب درسی آموزش و پرورش را نیز در کارنامه خود دارد، در پاسخ به اینکه به نظر شما یک معلم نمونه اسلامی باید چه ویژگی هایی داشته باشد، گفت: یک معلم نمونه اسلامی در مدرسه، معلمی است که فرهیختگی و تفکر داشته باشد.
ذوعلم نو آوری و خلاق بودن را از دیگر ویژگی های یک معلم نمونه اسلامی برشمرد و اظهار کرد: معلم اسلامی باید مومن به ارزش ها و مبانی الهی و اسلامی و مومن به تعلیم و تربیت باشد.
وی ادامه داد: یک معلم خوب نباید به کارش به عنوان یک شغل و حرفه ای که فقط برای تامین معاش است، نگاه کند و تعلیم و تربیت را وظیفه خود بداند.
ذوعلم با اشاره به اینکه معلم باید کار خود را یک کار مقدس پیامبرگونه ببیند، گفت: کسی که وظیفه تعلیم و تربیت فرزندان را برعهده دارد، باید عالم و در کار خود متخصص باشد. این علم و تخصص باید هم در بعد عملی و مهارتی باشد و هم در بعد فناوری تا بتواند کار خود را به خوبی انجام دهد.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی خاطر نشان کرد: یک معلم خوب باید فعال و پویا بوده و به وظایف تخصصی خودش، اشراف کامل داشته باشد تا بتواند دانش آموز را تامین و پشتیبانی کند.
وی با بیان اینکه تمامی کردار یک معلم در جامعه تاثیر گذار است، گفت: رفتار، گفتار، نگاه و تعامل معلمان با دانش آموزان، اولیا و سایر همکاران در محیط مدرسه و بیروم از جامعه مدرسه باید الگوساز باشد.
ذوعلم با اشاره به پنج عنصری که در برنامه درسی ملی برای دانش آموز لحاظ شده است، گفت: تعقل، ایمان، علم، عمل و اخلاق ۵ عنصری است که معلمان باید به به دانش آموزان منتقل کنند.
وی در پاسخ به این سوال که تعلیم و تربیت اسلامی به چه اندازه می تواند در سبک زندگی تاثیرگذار باشد، بیان کرد: مهم ترین رسالت تعلیم و تربیت اسلامی این است که سبک زندگی اسلامی در دانش آموز را شکل دهد و برنامه درسی ملی هم بر همین مبنا تدوین شده است.